Δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθμ. 403/2024 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Πατρών, με την οποία έγινε δεκτή η σχετική αίτηση αναστολής εντολέως μας εταιρείας και ανεστάλη η εκτελεστική διαδικασία που επισπευδόταν σε βάρος επιχείρησης και θα οδηγούσε στον πλειστηριασμό δύο επιχειρηματικών ακινήτων με τιμή πρώτης προσφοράς ποσού 1.140.000,00 ευρώ, υπό τον όρο καταβολής εγγύησης συνολικού ποσού 8.000,00 ευρώ.
Το Εφετείο πιθανολόγησε ότι η εκτελεστική διαδικασία θα ακυρωθεί λόγω της οριστικής υποβολής αίτησης στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε ημερομηνία που απείχε διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών πριν από τον ορισθέντα πλειστηριασμό. Περαιτέρω, έκρινε ότι η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί, λόγω αιτημάτων διόρθωσης που είχαν υποβληθεί εκατέρωθεν, άνευ υπαιτιότητας της αιτούσας εταιρείας. Ειδικότερα, λόγω θανάτου των αρχικών συνοφειλετών/εγγυητών, είχε υποβληθεί, μεταξύ άλλων, και αίτημα από την αιτούσα εταιρεία προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, προκειμένου να αναρτήσουν στην πλατφόρμα τα στοιχεία των κληρονόμων – τα οποία ήταν σε γνώση τους, καθώς ο εκτελεστός τίτλος είχε εκδοθεί σε βάρος των κληρονόμων -, το οποίο, ωστόσο, παρέμενε υπό επεξεργασία, με αποτέλεσμα να μη δύναται να προχωρήσει η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Επειδή, συνεπώς, η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού παρέμενε ακόμη, μέχρι τη συζήτηση της ανακοπής σε πρώτο βαθμό αλλά και έως τη συζήτηση της αίτησης αναστολής, εκκρεμής, το δικαστήριο διέταξε την αναστολή της εκτέλεσης.
Υπενθυμίζεται ότι, στο άρθρο 18 του ν. 4738/2020 προβλέπεται ότι η οριστική υποβολή της αίτησης εξωδικαστικού μηχανισμού συνεπάγεται την αναστολή των πράξεων ατομικής αναγκαστικής εκτέλεσης, περιλαμβανομένης και της διενέργειας πλειστηριασμού που έχει οριστεί σε χρόνο πέραν των τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης. Ναι μεν ορίζεται στο άρθρο 16 παρ. 1 του ν. 4738/2020 ότι η διαδικασία θεωρείται περατωθείσα ως άκαρπη, αν δεν υπογραφεί η σύμβαση αναδιάρθρωσης εντός δύο μηνών από την ημερομηνία οριστικής υποβολής της αίτησης, σε πολλές, ωστόσο, περιπτώσεις η διαδικασία καθυστερεί σημαντικά περισσότερο, λόγω σφαλμάτων στην εισαγωγή των στοιχείων από τους πιστωτές ή λόγω υποβολής αιτημάτων διόρθωσης.
Στις περιπτώσεις, λοιπόν, όπως η επίμαχη, που ο χρηματοδοτικός φορέας δεν προβαίνει στην αναγκαία σύμπραξη, με αποτέλεσμα την αδυναμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας, θα πρέπει ο οφειλέτης να εισφέρει τους ισχυρισμούς του ενώπιον των δικαστηρίων, προκειμένου να εξασφαλίσει την προστασία του από τυχόν επισπευδόμενη εκτελεστική διαδικασία.
(για περισσότερα βλ. εδώ)