1. Λυκαβηττού 2, Κολωνάκι
2. Ακαδημίας 28, Κολωνάκι
210 36 41 214 - 210 36 46 874
   EN

main image

Φεβρουάριος 2024

Απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών περί Ακύρωσης Πλειστηριασμού Ακινήτου, Περίληψης Κατακυρωτικής Έκθεσης και Επιταγής προς Απόδοση


ακύρωση πλειστηριασμού

Εκδόθηκε πρόσφατα η υπ’ αριθμ. 71/2024 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που ακύρωσε πλειστηριασμό ακινήτου, ο οποίος διενεργήθηκε παρά την προηγούμενη υπογραφή σύμβασης ρύθμισης της οφειλής μεταξύ της επισπεύδουσας και του οφειλέτη. Παράλληλα ακυρώθηκε και η περίληψη κατακυρωτικής έκθεσης αλλά και η επιταγή προς απόδοση του ακινήτου, στο πλαίσιο προσπάθειας του υπερθεματιστή να αναλάβει την κατοχή και νομή του τελευταίου.

Στην προκείμενη περίπτωση, ο οφειλέτης πέτυχε, δυο ημέρες πριν τη διενέργεια του πλειστηριασμού της κατοικίας του, την υπογραφή σύμβασης ρύθμισης της οφειλής, για την ικανοποίηση της οποίας επισπευδόταν ο εν λόγω πλειστηριασμός. Ο τελευταίος, κατά την αρχική ημερομηνία διεξαγωγής του, ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών. Κατόπιν αυτού, παρά την ύπαρξη της προαναφερθείσας σύμβασης ρύθμισης, υποβλήθηκε δήλωση συνέχισης εκ μέρους της επισπεύδουσας, με αποτέλεσμα τον ορισμό νέας ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του επίμαχου πλειστηριασμού. Εν τέλει, το ακίνητο κατακυρώθηκε σε εταιρεία ακινήτων, συμφερόντων της επισπεύδουσας, μολονότι η σύμβαση ρύθμισης της επίμαχης οφειλής περιείχε, μεταξύ άλλων, όρο προς αυτοδίκαιη αναστολή των ατομικών διώξεων εις βάρος του οφειλέτη.

Κατά τις κρίσιμες σκέψεις της απόφασης: «Βάσει των ανωτέρω, προκύπτει ότι η πρώτη καθ’ ης καταχρηστικά διενέργησε τον επίδικο πλειστηριασμό διότι, σύμφωνα με το από 27-12-2021 ιδιωτικό συμφωνητικό αναγνώρισης και ρύθμισης οφειλών, είχε αναλάβει την υποχρέωση έναντι στους ανακόπτοντες να μην προβούν σε καμία δικαστική ενέργεια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η διενέργεια πλειστηριασμού, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό την εύλογη πεποίθηση στους ανακόπτοντες ότι για το χρονικό διάστημα το από 27-12-2021 ιδιωτικό συμφωνητικό βρισκόταν σε ισχύ η ίδια δεν θα προέβαινε σε δικαστική επιδίωξη του οφειλόμενου ποσού. Δηλαδή, η πρόωρη άσκησή του προκάλεσε επαχθείς συνέπειες στους οφειλέτες – ανακόπτοντες και με τον τρόπο αυτό εμφανίζεται αδικαιολόγητη  και καταχρηστική η διενέργεια του πλειστηριασμού».

Όπως έχουμε αναφέρει και αλλού: «Σε αυτές τις περιπτώσεις ο νόμος προβλέπει το ένδικο βοήθημα της ανακοπής κατά του πλειστηριασμού. Η ανακοπή αυτή αποτελεί την τελευταία κίνηση του οφειλέτη, την ύστατή του προσπάθεια διάσωσης της ακίνητης περιουσίας του. Η προθεσμία άσκησης της εν λόγω ανακοπής είναι 60 ημέρες από την ημέρα που ο υπερθεματιστής θα μεταγράψει την περίληψη της κατακυρωτικής έκθεσης που θα του δώσει ο συμβολαιογράφος στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο (ή γραφείο κτηματογράφησης). Η περίληψη αυτή δίδεται συνήθως μετά από μερικές βδομάδες από τη διενέργεια του πλειστηριασμού και προϋπόθεση παράδοσής της είναι η εξόφληση του πλειστηριάσματος από τον υπερθεματιστή (βλ. άρθρο 1005 ΚΠολΔ «Από τη στιγμή που ο υπερθεματιστής καταβάλει το πλειστηρίασμα και το τέλος χρήσης, ο υπάλληλος του πλειστηριασμού του δίνει περίληψη της κατακυρωτικής έκθεσης»). Η ανακοπή κατά του πλειστηριασμού στρέφεται κατά του επισπεύδοντα δανειστή και του υπερθεματιστή, οι οποίοι είναι και αυτοί που έχουν κάθε λόγο να υποστηρίξουν την εγκυρότητα του πλειστηριασμού. Για το παραδεκτό της ανακοπής, θα πρέπει αυτή να εγγραφεί στα βιβλία διεκδικήσεων του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου ή στο οικείο κτηματολογικό φύλλο (βλ. ΚΠολΔ 1010: «Η ανακοπή για την ακύρωση πλειστηριασμού ή αναπλειστηριασμού ακινήτου είναι απαράδεκτη, αν δεν εγγραφεί στο βιβλίο διεκδικήσεων της περιφέρειας όπου βρίσκεται το ακίνητο μέσα σε τριάντα ημέρες από την κατάθεσή της»). Η εγγραφή αυτή φυσικά έχει συνέπειες και ως προς την εμπορευσιμότητα του ακινήτου, εφόσον ο υπερθεματιστής θελήσει να προχωρήσει σε περαιτέρω πώληση αυτού (δυσχερώς θα ενδιαφερθεί ένας τρίτος να αγοράσει ένα ακίνητο του οποίου η κυριότητα αμφισβητείται δικαστικώς)».

(για περισσότερα δείτε εδώ)

Διαβάστε περισσότερα
 
back to top