1. Λυκαβηττού 2, Κολωνάκι
2. Ακαδημίας 28, Κολωνάκι
210 36 41 214 - 210 36 46 874
   EN

main image

Ολοκλήρωση διαδικασίας ρύθμισης μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού με Διαγραφή Οφειλών Ύψους 4 Εκατομμυρίων Ευρώ σε ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ

εξωδικαστικός μηχανισμός

Κρίσιμα σημεία:

Η υπόθεση αφορούσε καταρχάς σε αντιδικία μεταξύ εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο της ναυπήγησης και εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων, η οποία, μάλιστα, είχε καταθέσει και αίτηση κήρυξης της εταιρείας σε πτώχευση ενώπιον του αρμόδιου Πρωτοδικείου. Σε συνέχεια, ωστόσο, του συμβιβασμού μεταξύ της οφειλέτιδας εταιρείας και της εταιρείας διαχείρισης, έπρεπε να τακτοποιηθεί το μεγάλο ληξιπρόθεσμο χρέος που διατηρούσε η εταιρεία έναντι του Δημοσίου και του e-ΕΦΚΑ. Άλλωστε, αυτό αποτελούσε και υποχρέωσή της που αποτυπώθηκε και στο συμφωνητικό ρύθμισης με τον servicer.

Η ορθή υποστήριξη της υπόθεσης είχε ως αποτέλεσμα τη επωφελή ρύθμιση των οφειλών της εταιρείας έναντι του Δημοσίου και του e-ΕΦΚΑ, με παράλληλη προστασία της εταιρείας για όλο το χρονικό διάστημα έως την υπογραφή της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών. 

Με την ορθή αποτύπωση των περιουσιακών στοιχείων της οφειλέτιδας εταιρείας στο πλαίσιο της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, επιτεύχθηκε, αφενός, σημαντικού ύψους διαγραφή των οφειλών της, τόσο έναντι του Δημοσίου όσο και έναντι του e-ΕΦΚΑ, με παράλληλη ρύθμιση του υπολοίπου στο μεγαλύτερο επιτρεπόμενο από το οικείο θεσμικό πλαίσιο χρονικό διάστημα.

Ιστορικό

Εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της ναυπήγησης πλοίων είχε συσσωρεύσει μεγάλα ποσά οφειλών, αφενός, από χρηματοδοτήσεις που είχε λάβει για την ανάπτυξη της δραστηριότητάς της, ήδη από το 1995, αφετέρου, έναντι του Δημοσίου και του e-ΕΦΚΑ. Στη διόγκωση των οφειλών της συνέβαλε καθοριστικά τόσο η οικονομική κρίση, όσο και η κρίση που προκάλεσε μεταγενέστερα η Πανδημία της νόσου Covid-19, αλλά και οι συνεχείς δικαστικές διαμάχες με τον βασικό πιστωτή της – χρηματοδοτικό φορέα, που έφτασε σε σημείο να καταθέσει ακόμη και αίτηση για την κήρυξη της εταιρείας σε πτώχευση. 

Ωστόσο, κατόπιν επίτευξης συμβιβασμού και ρύθμισης των οφειλών έναντι του χρηματοδοτικού φορέα, ήταν επιτακτική ανάγκη η ρύθμιση των οφειλών της εταιρείας έναντι του Δημοσίου και του e-ΕΦΚΑ, οι οποίες είχαν διογκωθεί σε σημαντικό βαθμό, πράγμα που αποτελούσε και υποχρέωση της εταιρείας με βάση το συμφωνητικό συμβιβασμού με τον servicer.  

Μεταξύ των πλειόνων δυνατών λύσεων, επιλέχθηκε εκείνη του εξωδικαστικού μηχανισμού, διαδικασία στην οποία θα μπορούσε να εξαιρεθεί ο χρηματοδοτικός φορέας, οι οφειλές έναντι του οποίου είχαν ήδη ρυθμιστεί. Παράλληλα, πρόκειται για μία διαδικασία που αποσκοπεί αποκλειστικά στη ρύθμιση οφειλών, χωρίς να έχει εξυγιαντικό χαρακτήρα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της εξυγίανσης. Αποτελεί δε στάδιο προηγούμενο της εξυγίανσης, με αποτέλεσμα να μη δημιουργεί καμία απολύτως ανησυχία σε λοιπούς πιστωτές του οφειλέτη. 

Σημειώνεται ότι, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, η οφειλή έναντι του e-ΕΦΚΑ ανερχόταν στο ποσό των 5.056.421,65 ευρώ και η αντίστοιχη οφειλή έναντι του Δημοσίου στο ποσό των 2.987.477,06. 

Στρατηγική

Τα σημεία κλειδιά για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης ήταν τα ακόλουθα:

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο έπρεπε να διασφαλιστεί η εξακολούθηση της λειτουργίας της εταιρείας, χωρίς τον κίνδυνο επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από το Δημόσιο και τον e-ΕΦΚΑ. Έτσι, με την οριστική υποβολή της αίτησης του εξωδικαστικού μηχανισμού εξασφαλίστηκε η αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης του άρθρου 18 του ν. 4738/2020, η οποία διατηρείται έως την περάτωση της διαδικασίας του εξωδικαστικού. 

Όπως και σε κάθε αίτηση εξωδικαστικού μηχανισμού, καίριας σημασίας υπήρξε η ορθή εκτέλεση της «μοναδικοποίησης» των περιουσιακών στοιχείων (έτσι ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία ο οφειλέτης πρέπει να δώσει σε κάθε περιουσιακό στοιχείο έναν μοναδικό αριθμό) της οφειλέτιδας εταιρείας. Η διαδικασία αυτή είναι σημαντική, διότι το υπολογιστικό εργαλείο «διαβάζει» μόνον αριθμούς και όχι στοιχεία. Συνεπώς, εσφαλμένη μοναδικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων οδηγεί μαθηματικά σε εσφαλμένο αποτέλεσμα του υπολογιστικού εργαλείου και, συνακόλουθα, σε δυσμενέστερη ρύθμιση για τον οφειλέτη. 

Η ορθή αντιμετώπιση των αιτημάτων διόρθωσης του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, το Δημόσιο, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του προς αύξηση του ανακτήσιμου ποσού, ζήτησε να συμπεριληφθούν (και να μοναδικοποιηθούν) στοιχεία σχετικά με απαιτήσεις και εξοπλισμό της οφειλέτιδας που εμφανίζονταν στον ισολογισμό και στο ισοζύγιό της. Επρόκειτο, ωστόσο, για απαιτήσεις σε βάρος εταιρειών που είχαν ήδη πτωχεύσει ή προ πολλού διακόψει τη δραστηριότητά τους, χωρίς αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και για παλαιό και μη λειτουργικό εξοπλισμό. Προς απόδειξη δε αυτών, συντάχθηκαν σχετικές εκθέσεις εκτίμησης  ελεγκτικής εταιρείας και πιστοποιημένου εκτιμητή, αντίστοιχα, που πιστοποιούσαν την τρέχουσα αξία των απαιτήσεων και του εξοπλισμού.

Αποτέλεσμα

Χάρη στη σωστή αποτύπωση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και, συνεπώς, την ορθή αξιολόγηση από το υπολογιστικό εργαλείο της ικανότητας αποπληρωμής της, προέκυψε βιώσιμη λύση αναδιάρθρωσης των οφειλών της. 

Συγκεκριμένα, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρυθμίστηκε οφειλή ποσού 2.987.477,06 ευρώ έναντι του Δημοσίου και 5.056.421,65 ευρώ έναντι του e-ΕΦΚΑ, ήτοι συνολική οφειλή 8.043.898,71 ευρώ. Στο πλαίσιο της ρύθμισης ορίστηκε διαγραφή συνολικού ποσού, έναντι και των δύο φορέων, 3.931.596,81 ευρώ (διαγραφή της τάξεως του 48,88%), ενώ το υπόλοιπο ποσό της οφειλής ρυθμίστηκε στο απώτατο δυνατό χρονικό διάστημα που προβλέπεται στον νόμο για οφειλές έναντι του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή 240 μηνιαίες δόσεις (20 έτη), με σταθερό επιτόκιο 3%.

Παράλληλα, κατά το χρονικό διάστημα έως την εξαγωγή της πρότασης του υπολογιστικού εργαλείου, η εταιρεία μπορούσε απρόσκοπτα να ασκεί τη δραστηριότητά της, καθώς οι δημόσιοι φορείς δεν μπορούσαν να λάβουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης της απαίτησης τους, λόγω της αυτοδίκαιης αναστολής του άρθρου 18 του ν. 4738/2020.

Τα οφέλη για την εταιρεία συνοψίζονται στα εξής:

- Σημαντική διαγραφή της τάξεως του 48,88% των οφειλών της έναντι των δημόσιων φορέων. 

- Ρύθμιση του υπολοίπου της οφειλής σε βάθος 20 ετών με κλιμακούμενες δόσεις κατά την πρώτη πενταετία. 

- Επιτόκιο 3%, ήτοι πολύ χαμηλότερο από το επιτόκιο των πάγιων ρυθμίσεων. 

- Δυνατότητα χορήγησης αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, εφόσον δεν υπάρχουν λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές. 

- Δυνατότητα, με τις ίδιες ως άνω προϋποθέσεις, αδρανοποίησης για το μέλλον τυχόν κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί εις χείρας τρίτων.

Συμπέρασμα

Η ορθή αποτύπωση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς και η ορθή απάντηση στο αίτημα διόρθωσης που υπέβαλε η ΑΑΔΕ οδήγησε σε βιώσιμη πρόταση του υπολογιστικού εργαλείου. Σε περίπτωση λ.χ. που οι απαιτήσεις ή ο εξοπλισμός αποτυπώνονταν με την αξία που εμφανίζονταν στον ισολογισμό, η πρόταση δεν θα περιλάμβανε διαγραφή, ενώ και η διάρκεια της ρύθμισης ενδεχομένως να ήταν μικρότερη. Η σωστή διενέργεια της μοναδικοποίησης και η σωστή συνεργασία με τις αντίστοιχες ειδικότητες για την εκτίμηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων είναι κομβικής σημασίας για την σωστή ολοκλήρωση του εξωδικαστικού μηχανισμού και την επίτευξη ορθής και βιώσιμης λύσης για τον οφειλέτη.   


Διαβάστε περισσότερα
 
back to top